Det kræver både mod og held at fange de rigtige Pokémons. Tager du turen til loftet for at rode i kassen med Pokémon-kort fra 1990’erne, er det nok held, du får mest brug for. I mappen med minder kan der nemlig gemme sig kort, der koster tre gange så meget, som en almindelig villa. Vil du vide, om det er Rayquaza, Pikachu eller en helt tredje, du skal have fanget? Det finder du ud af i denne artikel.
I dag er Pokémon for alvor tilbage i billedet, og var du en af dem, der ikke lagde kortene fra dig, da populariteten dalede i 2000’erne, så slå lyttelapperne ud. Der muligvis godt nyt i vente. Dine gamle samlekort kan være millioner værd, og selv hvis du ikke har de mest sjældne i samlingen, kan du godt regne med at score en klækkelig skilling, hvis du er modig nok til at sælge. Nu får du svar på, om kortene kaster kontanter nok af sig til villa, Volvo og en ferie sydpå, eller om du må blive hjemme ved vovsen.
På DBA er der lige nu over 600 Pokémon-kort til salg . Du kan se de dyreste her.
Vi skal tilbage til 1996, hvor de første Pokémons så dagens lys i Japan. Dengang blev de udviklet til Game Boy af Satoshi Tajirin, men det var ikke nok for de fedtede børnefingre kun at tappe sig gennem universitet på en spillekonsol.
Tegnefilm, figurer, tøj og ikke mindst spillekort kom på markedet, og snart var Pokémon-universet ikke kun for børn. Karakterkortene blev samlerobjekter, og sjældne Pokémons blev eftertragtede investeringsfigurer, samlerne spekulerede i og søgte efter, som var det aktier på Wall Street.
For de små papirlapper med billeder af Charizard og Blastoise kunne koste millioner.
Det kan de stadig, for med ’Pokémon Go’ kom der fornyet fart under priserne. Lige nu koster DBA’s dyreste Pokemon-kort 6.000 kroner, men det er ingenting sammenlignet med det, fans både herhjemme og uden for landets grænser kaster efter karakterkortene.
Er du klar til kamp mod samlerne? Slip Rayquaza løs i arenaen! ’Pokémon EX Deoxys # 107 Gold Star Rayquaza Holo PSA 10 Card’ sikrer sejren over ’Team Rocket’ med en pris på svimlende 650.427 kroner. Imponerende, men det er håndører sammenlignet med højdespringerne, så lad os hæve guldbarren og se på kort, der koster millioner.
LÆS OGSÅ: Disse Disney-film er steget i værdi
Vi kender vist alle sammen Pikachu, for den gule Pokémon er den mest berømte af dem alle. Skarpt forfulgt af Charizard, hvilket du også ser på prisen. I hvert fald, hvis du har fanget den rigtige Charizard, for det er ikke helt lige gyldigt, hvilket kort du har på hånden.
Står der ’1st Edition Shadowless Charizard 1999 PSA 9’ i toppen, kan du sætte det til salg på DBA for 400.00 kroner. Det er rundt regnet det samme, du betaler for en spritny Tesla Model 3. Har du derimod været så usandsynligt heldig at bytte dig til et andet Charizard-kort fra 1999, nemlig et ’1999 Base 1st Edition #4 Charizard Holo R’, kan du nu glæde dig til at inkassere i omegnene af 2,2 millioner kroner.
Sidstnævnte var indtil 2020 verdens dyreste Pokémon-kort, men sådan er det ikke længere.
Er det ikke nok kun at samle på farvestrålende figurkort? På DBA kan du købe tegnefilm med Pokémontil under 50 kroner.
Det er selvfølgelig ikke alle kort, der er lige så meget værd i kroner og ører, som de måske er for dig. På listen over de mest indbringende samlerkort er ’Japanese Old Back Pokémon Trophy Card NO. 2 Neo Spring Battle PSA 9 Pikachu’ – og hold nu godt fast. Det værdifulde karakterkort med den berømte Pikachu er 11,3 millioner kroner værd.
Markant længere nede på listen ligger kortet med kæmpen Kangaskhan. Og selvom ’PSA 10 Throphy Kanhaskhan Parent & Child Tournament 1998’ taber priskampen mod Pikachu, koster det stadig mere end en villa i provinsen: 3,1 millioner kroner må du have op af lommen eller pænt forlange af køber, hvis du er den glade sælger.
Den delte tredjeplads går til Blastoise og Venusaur, der sættes til salg for 1,6 millioner kroner. Du er altså en heldig samler, hvis du har ’1st edition Japanese Base Set No Rarity Blastoise 1996 PSA 10 Mint’ eller ’1st Edition Japanse Base Set No Rarity Venusaur 1996 PSA 10 Mint’ liggende.
LÆS OGSÅ: Disse film havde du med garanti på DVD som ung i 1990’erne
Selvom du ikke byttede dig til nogle af de ekstremt sjældne og værdifulde skattekort i skolegården, kan der godt være penge at hente alligevel. ”Shining-kort” holder generelt en høj værdi, og især hvis de er produceret før 2019. Står der ”Shining” før Pokémonens navn, bør du være en lykkelig ejer.
Det kan du også være, hvis du har ”Gold Star-kort” . Her skal du kigge efter en lille guldstjerne, der er printet efter navnet, og kan du spotte den, er sejren i hus.
Stjerner, guld og glemmer er ikke det eneste, der afslører, om prisen går op eller ned. Har du helt styr på, hvad der gør udslaget? Hvis ikke må du hellere læse med videre.
Du kan selvfølgelig også finde de populære Pokémon-figurer på DBA eller købe spil til Game Boy lige som i de gode, gamle dage.
Hvad får prisen til at stige? Udbud og efterspørgsel. Så jo sjældnere et kort sættes til salg, desto højere er prisen som regel. Derudover har stand og motiv også stor betydning for, hvor meget de japanske samlekort købes og sælges for.
Står der ”1st Edition” på kortet, kan du godt begynde at smile. Det betyder nemlig, at kortet er et af de første, der er lavet. Er det tilmed kun udgivet i én årgang, begynder hænderne nok også at ryste lidt, for det trækker prisen gevaldigt op.
Skal den have et nøk mere op på prisstigen, skal du se på PSA’s vurdering. Vurderingsfirmaet bedømmer kortets kvalitet på en skala fra et til 10. Er det en 10’er? Tillykke, det er den bedste vurdering, du kan få.
Gennem tiden er der lavet meget merchandise med Pokémon. På DBA kan du både finde tegnefilm, tøj og spil med de populære figurer.
Du har allerede fået et par hints med på vejen, så du ved, hvad der gør Pokémon-kort særligt værdifulde. Var det ikke helt nok, og har du lyst til at nørde kvalitet, figurer og ratings? Læs med i denne artikel, som går i dybden med detaljerne, der afslører, om kortet er guld værd.
Er du fascineret af legetøj fra fortiden? Det er Thor, og det skal helst være så gammelt, som muligt. For ham er Pokémon-kort derfor nok et my for moderne, men til gengæld flyder hjemmet med modelbiler og håndlavede træskibe – og det er helt med vilje.
Mød samleren i videoen herunder og hør, hvorfor han har det helt fint med, at det roder med retro i stuen.